SLO | EN

Priporočila za letalski promet

Priporočila se nanašajo na izvajanje ukrepov za prevoz potnikov v letalskem prometu med epidemijo koronavirusa (COVID-19) zaradi zaščite potnikov in posadke v zračnem prometu.
 
Preden se odpravite na pot, preverite priporočila za potovanja Ministrstva za zunanje zadeve. Prav tako lahko Konzularno službo Ministrstva za zunanje zadeve obvestite o svojem potovanju ali alpinistični odpravi. Vnaprejšnje posredovanje podatkov olajša morebitno izvajanje konzularne pomoči, če je to potrebno.  
 

 
Fizična razdalja

Upoštevati je treba pravilo fizične razdalje vsaj 1,5 metra med dvema osebama. 
 
Dezinfekcija rok

Na vhodu v potniški terminal, v čakalnicah in pri izhodih za vkrcanje potnikov so nameščena razkužila. Roke si umijte pred vstopom v letalo, po vstopu iz njega, ko so roke na primer  vidno umazane in v drugih priporočenih situacijah (po uporabi stranišča, pred jedjo, po brisanju nosu itd.). Na vhodu v letalo je na voljo razkužilo. Redno vzdržujte higieno rok. Kadarkoli je mogoče, naj umivanje rok z milom in vodo traja najmanj 20 sekund. Če to ni mogoče, uporabite razkužila, ki vsebujejo 70% alkohola ali druge izdelke z virucidnim delovanjem, primerne za uporabo na koži.     
 
Uporaba mask

Znotraj zaprtih prostorov letališča je priporočljivo nositi medicinske maske ali maske za obraz, ki morajo prekrivati tako usta kot nos.

Od 4. maja 2020 je obvezna uporaba mask / prekrival za obraz na vseh letih. Maske je potrebno nositi med celotnim trajanjem leta.

Sprejemljiva prekrivala  za obraz:

– dvoslojne bombažne maske za obraz

– medicinske (kirurške) maske za obraz

– filtrirne polmaske z in brez ventila (FFP2 / N95)
 
Izjeme pri obveznem nošenju mask za obraz

Mask ni potrebno nositi otrokom, osebam, ki imajo  težave z dihanjem, ki niso povezane s COVID-19, nezavestnim osebam in invalidom brez spremstva, ki brez pomoči ne morejo nositi ali odstraniti maske za obraz.   
 
Zdravstveni pregled

Potnikom svetujemo, naj pred potovanjem preverijo svoje zdravstveno stanje in v  kolikor imajo povišano telesno temperaturo (višjo od 37,2 ° C, merjeno pod pazduho 5 minut) ali dihalne težave naj ne potujejo.
 
Merjenje telesne temperature

Merjenje telesne temperature se bo izvajalo le pri določenih letih, na zahtevo letalskih prevoznikov. 
 
Ročna prtljaga

Potnikom svetujemo, da zaradi trenutnih omejitev v procesih na letališčih in na letalu potujejo brez ročne prtljage ter da jo predajo na pultih za prijavo na let. Med trajanjem  omejitev je priporočena ročna prtljaga naslednja: ženska torbica, torba s higienskimi potrebščinami za dojenčke in majhne otroke, torba za prenosnik, ki se nosi na rami in majhen nahrbtnik. Na letalo lahko v ročno prtljago vzamete razkužilo, ki ne sme vsebovati več kot 70% alkohola v maksimalni količini 2 l na potnika, v posameznih pakiranjih, ki ne presegajo količino pol litra (največ 4 × 1 / 2l razkužila). 
 
Prijava za let

Da se izognete gneči na letališču, priporočamo da se na let prijavite že od doma preko spletne prijave (registracije). Pri plačilu storitev znotraj potniškega terminala priporočamo možnost brezkontaktnega plačila namesto plačila v gotovini. 
 
Prihod na letališče

Prihod na letališče vedno načrtujte najpozneje dve uri pred letom, tako da boste imeli dovolj časa za vse predpisane postopke prijave in sprejema potnika ter oddaje prtljage na določenem letu.   
 
Prehod skozi varnostno kontrolo

Med varnostno kontrolo je priporočljivo, da predmete pustite v ročni prtljagi ali v vrečki, ki bo šla skozi rentgen, in se tako izognite uporabi plastičnih posod. Predmete, kot so mobilne naprave ali denarnice, je priporočljivo spraviti v vrečke, da se izognete nepotrebnemu stiku ter da bi opravili varnostno kontrolo čim hitreje. Potnikom pri varnostni kontroli ne bo treba odstraniti zaščitnih mask in rokavic. Potnikom svetujemo, da zmanjšajo količino oziroma velikost ročne prtljage in s tem zmanjšajo tveganje in omogočijo čim lažjo varnostno kontrolo.